MC baikerių klubų narių pareigos ir prievolės
Atnaujinta: 2020-03-09
  • IMGP2247__Small_

Ankstesniuose straipsniuose nagrinėjome baikerizmo idėją ir apžvelgėme Lietuvos baikerių klubų vidaus tvarkos taisykles. Šį kartą, padedami „Iron X MC" prezidento Laisvio, nuodugniau apžvelgsime griežčiausia tvarka ir reikalavimais savo nariams pasižyminčių MC klubų narių pareigas.

Dar kartą apie MC

Rašėme, kad MC klubas - uždaras motociklininkų susivienijimas, kuriam gali priklausyti tik vyrai.

Klubui privaloma:

1) trys atskiri antsiuvai ant nugaros: klubo pavadinimas (viršuje), herbas (viduryje), vietovės (šalies) pavadinimas (apačioje);

2) klubhauzas - patalpos, kur gali lankytis tik klubo nariai; klubo vadovybei leidus, jame gali lankytis kandidatai, kitų klubų nariai ar tretieji asmenys;

3) minimalus narių skaičius - 7, negali būti tarnaujančių ar tarnavusių policijoje asmenų, homoseksualų, kunigų, iškrypėlių ir spalvotųjų;

4) organizuoti motociklininkų renginius;

5) organizuoti susirinkimus, jų periodiškumą, laiką ir vietą nustato klubo vidaus taisyklės, klubo nariai privalo dalyvauti susirinkimuose;

6) vidaus taisyklės;

7) iždas;

8) griežta hierarchija ir struktūra;

9) laikytis elgesio reglamento.

Kas yra kas klube?

Laisvio teigimu, kiekvienas klubas sprendžia pats, kaip sudaryti klubo branduolį. Dauguma MC klubų vadovaujasi panašiomis taisyklėmis, tad, norint perprasti MC klubų vidaus tvarką, užtenka susipažinti su kurio nors konkretaus klubo taisyklėmis.

„Iron X MC" aukščiausiasis klubo valdymo organas - tikrųjų narių susirinkimas, kur gali buti išrinktas arba perrinktas prezidentas, jam pareikštas nepasitikėjimas.

Prezidentas - per tam tikra terminą sudaro klubo branduolį, vadinamąją tarybą, tikrųjų narių susirinkimui pristato viceprezidentą, sekretorių, kelio kapitoną, seržantą, iždininką. Po to jie pradeda eiti savo pareigas.

Prezidentas vadovauja ir dirba klubo naudai, asmeniškai atstovauja klubui, skelbia tarybos ar klubo susirinkimus. Prezidentas vadinamąjį branduolį (tarybą) renka tik iš tikrųjų klubo narių.

Viceprezidentas pavaduoja prezidentą, jam išvykus, padeda prezidentui.

Sekretorius tvarko įvairius klubo dokumentus, teikia informaciją apie klubą.

Kelio kapitonas - kelionių planavimo, organizavimo, važiavimo tvarkos koordinatorius.

Seržantas prižiūri klubo vidaus tvarką.

Iždininkas sprendžia beveik visus klubo finansinius klausimus.

Tikrasis narys (member) - visateisis klubo narys, dalyvaujantis klubo veikloje, turintis balso teisę dėl klubo veiklos. Ant jo liemenės turi būti visi klubo antsiuvai (toliau vadinami spalvomis): klubo pavadinimas, vietovė, klubo ir jo asmeninis statusas klube, herbas, t. y. pagrindinis klubo antsiuvas.

Kandidatas (prospekt) nuo tikrojo nario skiriasi tuo, neturi balso teisės. Ant kandidato liemenės tik dalis klubo spalvų: klubo ir vietovės pavadinimai, klubo ir jo statusas klube.

Pretendentas (hangaround) ant liemenės turi tik vietovės pavadinimą, klubo ir savo statusą.

Taigi kandidatas yra tas asmuo, kurio pareiškimas tapti klubo nariu svarstomas, o pretendentas tas, kuris yra stebimas ir svarstoma, ar jo pareiškimą būti klubo nariu apskritai verta svarstyti. Patekti į rimtą klubą aplenkiant šiuos du etapus, kurie gali trukti iki 2 metų, neįmanoma.

Norintiems tapti klubo nariais taikomos bendrosios MC klubų taisyklės, nėra tik amžiaus ar gyvenamosios vietos cenzo. Svarbu, kad norintysis galėtų legaliai važinėti motociklu ir turėtų jį.

Reiktų nepamiršti, kad bet kuris narys gali būti pašalintas iš klubo. Pasak Laisvio, iš klubo gali būti pašalinti nesilaikantieji klubo taisyklių ar vengiantieji dalyvauti jo veikloje. Tikrąjį narį šalinti sunkiau. Kuo aukštesnis jo rangas, tuo daugiau tikrųjų narių turi dalyvauti priimant sprendimą.

Taigi, nusprendėte tapti kurio nors klubo nariu? Nusiteikite, kad prieš pasipuošiant liemenę visomis klubo spalvomis teks įrodyti, kad esate to vertas. Sėkmės.

Autoreviu.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

7 patarimai, kaip keliuose jaustis saugiu už motociklo vairo

Lietuvoje už motociklo vairo dažniausiai sėda 40-44 metų didžiųjų miestų gyventojai

Kaip išsirinkti dviratį internetu?

Kaip išsirinkti ir kodėl yra patartina rinktis dviratį internetu. Patarimai bei gairės, kuriomis vadovaujantis taps lengviau išsirinkti sau tinkamiausią dviračio variantą.

Kaip išsirinkti dviratį?

Kokį dviratį pirkti, koks dviratis tinkamiausias Jūsų pomėgiui, pagal ką rinktis dviratį, svarbios dviračio dalys

Kad važiavimas dviračiu netaptų kančia: dažniausios traumos ir kaip jų išvengti

Dažniausiai pasitaikančios lėtinės dviratininkų traumos

Taisyklės, kurias privalo žinoti kiekvienas dviratininkas

Dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai, keliuose turintys teises ir pareigas bei privalantys laikytis kelių eismo taisyklių

Atviras laiškas – Dėl motociklų „modelinių metų“ žymėjimo motorinių transporto priemonių registracijos liudijimuose

Motociklų savininkams problemos kyla pirmą kartą Lietuvos Respublikoje registruojant ...

Speciali dviratininkų apranga – tarsi jų antra oda

Plintant dviračių kultūrai Lietuvoje kaip ant mielių auga ir...

Didžiausi ir skaudžiausi pavojai tyko vasarą

Tiek Vilniuje, tiek kituose šalies miestuose dviračių transporto priemonių pastebimai daugėja...

„Hyosung“ motoroleriai – madingas vasaros akcentas

Už lango, kad ir ne kalendorinė, bet jau vasara.

Naujienos ALT 2013 parodoje

Prabėgusį savaitgalį Vilniuje, „Litexpo" parodų centre šurmuliavo... (Papildyta)

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: