Nenaudojamas automobilis problema?
Atnaujinta: 2020-03-09
  • autobusas

Autoreviu.lt gauna daug skaitytojų laiškų, kuriuose teiraujamasi ką daryti su vietą užimančiais ir vaizdą gadinančiais neeksploatuojamais automobiliais. Apie šiuo metu galiojančią neeksploatuojamų automobilių nuvilkimo tvarką ir taisykles mums maloniai sutiko papasakoti Vilniaus apskrities VPK VTV ETPPS Vyresnysis specialistas-komisaras inspektorius Gintaras Mažintas.

Palikti neeksploatuojamą automobilį yra pažeidimas. Šiuo metu galiojantys teisės aktai nurodo du pagrindinius šio pažeidimo kriterijus: automobilis neeksploatuojamas ir yra paliktas be priežiūros bendrojo naudojimo vietoje. Esant šiems veiksniams, jau yra pagrindas kelti administracinę bylą, jeigu automobilio savininkas neįvykdo policijos ar savivaldos institucijos pareigūno raštiško perspėjimo imtis veiksmų pasirūpinti transporto priemone.

Vilniaus gyventojai, norėdami suteikti informaciją apie šio pobūdžio pažeidimus, turėtų kreiptis raštu į teritorinę policijos įstaigą arba į seniūniją pagal gyvenamąją vietą, arba tiesiog informuoti telefonu 231 25 84.

Policijos pareigūnai turi sukaupę vertingą šių pažeidimų tyrimo patirtį, yra numatyta taktinių veiksmų sistema, todėl tyrimų veiksmingumas ganėtinai aukštas ir siekia net 85 procentus.

Pirmiausia asmuo, bendrojo naudojimo vietoje laikantis neeksploatuojamą, paliktą be priežiūros automobilį, yra raštiškai perspėjamas imtis priemonių pasirūpinti transporto priemone, t.y. ją suremontuoti ir pradėti eksploatuoti, išvežti iš bendrojo naudojimo vietos į privačią valdą arba perduoti utilizavimo veiklą vykdančiai įmonei.

Neįvykdęs šių veiksmų, asmuo baudžiamas bauda nuo 250 iki 500 Lt, o šią veiką padarius pakartotinai, skiriama bauda nuo 500 iki 1000 Lt su transporto priemonės konfiskavimu arba be jo.

Neeksploatuojamų automobilių laikymas dažnai tampa ir kitų pažeidimų padarymo priežastimi - iš pažeistų automobilio mazgų tepalais ar kitomis pavojingomis atliekomis gali būti teršiama aplinka, seni automobiliai gali tapti komunalinių atliekų neteisėto kaupimo vieta arba įmanomi net nelaimingų atsitikimų atvejai, mažamečiams žaidžiant įvairius žaidimus.

Akcijų veiksmingumas

Visuomet veikia psichologinis veiksnys - vienas atskleistas teisės pažeidimas užkerta kelią dešimties kitų atsiradimui - vienas išgabentas neeksploatuojamas automobilis ir paskirta piniginė bauda lemia savanorišką kitų transporto priemonių išgabenimą. Taip pat tikėtina, kad į atliekų tvarkymo įmones (vadinamuosius automobilių sąvartynus) savanoriškai bus atgabenta keliskart daugiau neeksploatuojamų, naudojimui netinkančių transporto priemonių.

10-ies dienų terminas yra pakankamas ir protingas, tačiau, esant pateisinamoms aplinkybėms, jį galima atitinkamai koreguoti.

Įstatymas nekeičiamas 7 metus, jis numato, kad už šiuos pažeidimus visa atsakomybė tenka transporto priemonės savininkui, todėl tiems asmenims, kurie laiku ir tinkamai neįformino pirkimo pardavimo sutarčių, sudarę ribotą laiką galiojusius įgaliojimus valdyti transporto priemones, kyla aibės rūpesčių, reikia atnaujinti automobilio dokumentus, o kur dar transportavimo į antrinio perdirbimo įmones išlaidos ir pan.

Iš tikrųjų situacija sostinėje pamažu gerėja, ypač tai pastebima prie pastatų, kur yra įrengtos vos kelios ar keliolika automobilių stovėjimo vietų. Išgabenus net kelis senus nenaudojamus automobilius tuoj padaugėja vietos. Senstant vilniečių transporto priemonių parkui, automobilių vaiduoklių ir vėl atsiranda, todėl prevencinę veiklą tęsti būtina.

Nenustačius automobilio savininko, lieka vienintelis būdas - teritorinei savivaldybei kreiptis į teismą dėl transporto priemonės pripažinimo bešeimininkiu turtu. Tokiu atveju ja privalėtų pasirūpinti valstybė.

Statistika

Vykdant Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato 2007-2009 metų strateginio veiklos plano Viešosios tvarkos ir visuomenės saugumo užtikrinimo ir eismo saugumo skatinimo sektoriaus 1.2 p. uždavinius, siekiant užkardyti neeksploatuojamų, paliktų be priežiūros transporto priemonių laikymo bendrojo naudojimo vietose atvejus, 2008-04-02-2008-07-02 laikotarpiu organizuota ir įvykdyta akcija „Neeksploatuojamas automobilis-2008".
Akcijos metu gauta ir apibendrinta informacija dėl 1248 (2007 m. - 1385; 2006 m. - 1228) neeksploatuojamų, paliktų be priežiūros transporto priemonių, laikomų bendrojo naudojimo vietose. Vykdant prevencines priemones iš bendrojo naudojimo vietų į antrinio perdirbimo įmones, remonto įmones ar privačias valdas išgabenti 1058 (2007 m. - 1178; 2006m. - 630) automobiliai, 66 (2007 m. - 134; 2006 m. - 164) transporto priemonės suremontuotos tolesnei eksploatacijai.
Už Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2005-01-19 sprendimu Nr. 1-655 patvirtintų Vilniaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklių nesilaikymą ir pažeidimų, numatytų Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso (toliau - LR ATPK) 161 str., padarymą administracinėn atsakomybėn patraukti 297 (2007 m. - 270; 2006 m. - 51) neeksploatuojamas, techniškai netvarkingas, paliktas be priežiūros transporto priemones ar jų dalis bendrojo naudojimo vietose laikę asmenys. Dar 15 asmenų, laikiusių neeksploatuojamas, paliktas be priežiūros transporto priemones bendrojo naudojimo vietose ir po policijos pareigūnų raštiškų perspėjimų nesiėmę priemonių pasirūpinti jomis, administracinėn atsakomybėn patraukti už pažeidimų, numatytų LR ATPK 5111 str., padarymą. Už kitus pažeidimus (neeksploatuojamų transporto priemonių laikymą ant vejos želdynuose arba šaligatvio) nubausta 30 automobilių vairuotojų. Iš viso akcijos metu nusižengusiems asmenims paskirta 10 260 Lt (2007 m. - 6155 Lt; 2006 m. - 2120 Lt) baudų.
Akcijos metu taip pat patikrinta 14 (2007 m. - 18; 2006 m. - 7) įmonių, vykdančių variklinių transporto priemonių demontavimo utilizavimo veiklą. Išaiškinta 10 (2007 m. - 11; 2006 m. - 4) pažeidimų, numatytų LR ATPK 513 str. 14-16 d. (Atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų nevykdymas), atsakingiems įmonių pareigūnams iškeltos administracinės bylos perduotos nagrinėti aplinkos apsaugos institucijoms.
Akcijos metu policijos pareigūnai rengė tikslinius susitikimus su visuomenės (bendruomenių) atstovais, kurių metu suteikė išsamią informaciją dėl vykdomų policinių priemonių keliamų uždavinių ir tikslų.
Pasibaigus akcijai, pratęstas tyrimas dėl 124 (2007 m. - 69; 2006 m. - 434) neeksploatuojamų, paliktų be priežiūros transporto priemonių, laikomų bendrojo naudojimo vietose, iš jų 108 automobilių savininkams įteikti raštiški perspėjimai pasirūpinti transporto priemonėmis. Taip pat apibendrinus papildomai (akcijai pasibaigus) gautą informaciją, nuspręsta pradėti administracines procedūras dėl 30-ies neeksploatuojamų, paliktų be priežiūros transporto priemonių laikymo bendrojo naudojimo vietose.
Akcijos „Neeksploatuojamas automobilis" vykdymas pasiteisino - aktyviau vykdyta prevencinė veikla, atskleidžiant ir užkardant šios rūšies pažeidimus, t.y. pradėta net 342 administracinių bylų teisena, nusižengusiems asmenims vidutiniškai skirta po 30 Lt baudų, o policijos raštiškuose perspėjimuose numatytų reikalavimų neįvykdžiusiems asmenims vidutiniškai skirta net po 280 Lt baudų.
Dėl aktyvios policinės veiklos pasirūpinta net 1124 arba 91 proc. registruotų transporto priemonių. 9 proc. neeksploatuojamų automobilių atžvilgiu tyrimas pratęstas. Tai lėmė tokie probleminiai veiksniai kaip transporto priemonių savininkų kriminalinė paieška, ilgalaikis išvykimas į užsienio valstybes, paveldėjimo teisių neperėmimas automobilių savininkų mirties atvejais, nuosavybės teisių neperėmimas įmonių bankroto atvejais ir pan.

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Efektyvūs stabdžiai saugo slidžiame kelyje

Efek­ty­vūs stab­džiai rei­ka­lin­gi bet ku­riuo me­tų lai­ku, ta­čiau la­biau­siai - žie­mą

Apie automobilių variklių žvakes

Nors dyzelinių ir benzininių automobilių variklių žvakės

13 „Mitų griovėjų“ sugriautų automobilinių mitų

Laidą „Mitų griovėjai" žino beveik visi televizijos žiūrovai.

Lyginame: variatorius, robotizuota PD ir automatinė PD

Nesvarbu, pirksite naują ar naudotą automobilį, tikrai kils klausimas ...

Autoservise gali ir "nurengti"

Sunku būtų rasti vairuotoją, negirdėjusį nė vienos istorijos apie...

2011-ieji – perversmo automobilių pramonėje metai

Galima drąsiai teigti, kad 2011 m. įeis į automobilizmo istoriją.

Pasaulinės automobilių pramonės laukia nauja krizė?

Įvertinus tai, kad dauguma Japonijos gamyklų vis dar nedirba, klausimas tampa labai aktualus

Servisų meistrai tyko lengvatikių

Dalis automobilių remonto dirbtuvių meistrų sėkmingai įvaldė techniką, kaip pasipelnyti iš patiklių ir mažai ką apie mašinų remontą išmanančių žmonių.

Automobilių vagies prisipažinimas

Rusijos žiniasklaidoje pasirodė įdomus straipsnis, kurio autorius teigia gavęs interviu iš automobilių vagystėmis užsiimančio žmogaus.

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: