Savaitgalis su „Renault Megane“
Atnaujinta: 2020-03-09
  • uzrakinimas
  • skydelis
  • pewrjungimas
  • lempute
  • kondicinioerius
  • keleiviu_apsvietmas
  • greitis
  • dezute
  • bagazine
  • apsvietimo_lemputes
  • megane

Daugelis skaitytojų sutiks, kad „Renault" - bene daugiausia prieštaringų vertinimų sulaukiantys automobiliai. Vieni juos peikia, kiti teigia, kad turimą reno keis tik į kitą reno. „Renault" pardavėjai juokauja, kad nesvarbu, kokie atsiliepimai, svarbu, kad šie automobiliai nė vieno nepalieka abejingo.

Visgi šiuo atveju galima kalbėti dviem aspektais - apie vairavimą ir remontą. Senesnį automobilį dažnas vairuotojas remontuojasi pats. Gali būti, kad susidurdami su tam tikrais sunkumais, jie apie šiuos automobilius susidaro neigiamą nuomonę. Tie, kurie juos tik vairuoja, o remonto darbus palieka servisui, vertina „Renault" teigiamai.

Apie „Renault" remontą nieko negaliu pasakyt, tačiau praleidęs savaitgalį prie naujutėlaičio „Megane Expression 1,5dCi" vairo, apie šį modelį susidariau teigiamą nuomonę.

Truputis techninės informacijos:

galia: 105AG, esant 4000 aps./min.,

sukimo momentas: 240 Nm, esant 2000 aps./min,

pavarų dėžė: mechaninė šešių pavarų,

maks. greitis: 190 km/val.m

įsibėgėjimas iki 100 km/val. per 10,9 s,

stabdžiai, ir priekiniai, ir užpakaliniai - diskiniai,

bagažinės talpa, min/maks. - 372/405 dm3,

kuro bako talpa - 60 l.

Apie automobilio išvaizdą daug kalbėti neverta. Dažniausiai automobilius žmonės renkasi ne pagal jų išvaizdą, bet pagal techninius rodiklius ir sąrangą. Be to, visi naujieji serijiniai automobiliai pamažu panašėja vieni į kitus ir gali būti, kad per krizę susijungus didiesiems automobilių gamintojams jų produkcija išsaugos dar mažiau individualumo. Vertinti „patinka" ar „nepatinka" - taip pat subjektyvu, tad į šį klausimą tegul kiekvienas atsako sau pats.

Objektyviau galima įvertinti automobilio saloną. Kadangi tai ne „liux" sąranga, salonas veliūrinis, apvadai plastmasiniai, bet, manau, ne tai svarbiausia. Salonas erdvus, patogus, lubos aukštos. Vairuotojas gali įsikurti ypač patogiai, nes reguliuojama ne tik sėdynė, jos nugarėlių padėtis, bet ir vairas. Matomumas taip pat geras. Apžvalgą dar labiau pagerina dideli šoniniai veidrodėliai.

Priekinis keleivis taip pat sėdi laisvai, nemažai vietos ir ant užpakalinės sėdynės. Tiesa, jeigu priekinėje sėdės stambesnis ar aukštesnis žmogus, sėdintiems ant užpakalinės sėdynės nebebus taip patogu, tačiau keturi standartinio sudėjimo žmonės automobilyje jausis tikrai patogiai.

Nustebino tai, kad po 200 km kelio pradėjo girgždėti priekinio keleivio sėdynė. Taip pat dėmesį blaškė priešais keleivio vietą esančių plastmasių „grojimas", bet norisi tikėti, kad šios problemos nesunkiai išsprendžiamos.

Gerai, kad vairuotojas iš savo vietos gali valdyti ne tik visus keturis automobilio durelių langus, bet ir, prireikus, vieno mygtuko paspaudimu „uždaryti" užpakalines keleivių dureles.

Tai labai patogu, kai reikia vežti mažus vaikus. Taip pat nebloga mintis priekyje po vairuotojo ir keleivio kojomis įrengti nedideles dėžutes, kuriose laisvai telpa pora atsuktuvų, saugiklių, lempučių ir panašių smulkmenų, kurių kartais gali prireikti.

Kad reikiamą daiktą lengviau būtų rasti, salono apšvietimas sumontuotas ne tik virš priekinių ir užpakalinių sėdynių, bet ir durelėse.

Iš pradžių buvo keistoka, kai sustojus ir išjungus variklį užsidegdavo visos salono apšvietimo lemputės, bet sustojus požeminiame garaže paaiškėjo, kad tai - labai patogu.

Apšvietimo lemputė sumontuota ir „Megane" bagažinėje. Bagažinė didelė, talpi, tad papildomas apšvietimas tikrai nemaišo. Prireikus bagažinę (kaip visuose hečbekuose ir universaluose) galima padidinti sulanksčius užpakalines sėdynes.

Pagal nepriklausomus „Euro Ncap" tyrimus, „Renault Megane" - saugiausias pasaulyje tokios klasės automobilis. Standartinėje sąrangoje yra 4 priekinės ir šoninės keleivio ir vairuotojo saugos pagalvės. Jei modelis geriau sukomplektuotas, yra ir šoninės viršutinės užuolaidos.

Dar teko pratintis prie to, kad „Megane" užvedamas paspaudus mygtuką „Start/stop", paminos - labai minkštos, o spidometras - elektroninis. Savotiškas ir dyzelinio variklio keliamas garsas, tačiau prie šitų dalykų ganėtinai greitai priprantama, ypač, kai dyzelinis 1,5 l darbinio tūrio variklis 100 km, važiuojant mišriu ciklu, sunaudoja tik 5 l kuro.

Įvertinus dabartinę ekonomikos situaciją, tokios kuro sąnaudos nuteikia optimistiškai. Tiesa, prieš leidžiantis į kelionę rekomenduotina perskaityti instrukciją arba pasiklausti pardavėjų apie automobilio kompiuterio veikimą. Reikalas tas, kad automobilis apie būtinybę užsukti į degalinę praneša, kai kuro bake lieka maždaug 80 kilometrų. Kai kuro lieka 70-čiai kilometrų, kompiuteris dar rodo, o vėliau... skaičių vietoje atsiranda brūkšneliai. Nežinant šios ypatybės vieną kartą galima sustoti pakeliui, tad, jei jau užsidegė įspėjamasis signalas, reikia skubiai ieškoti degalinės.

Kalbant apie važiavimą, automobilis nusipelno pačių geriausių įvertinimų. Jis dinamiškas, manevringas, pavaros perjungiamos greitai ir tiksliai, stabdžiai veikia patikimai. Galėtų tik šiek tiek storesnis ir minkštesnis būti pats vairas - būtų maloniau jį laikyti rankose.

Beje, reikia nepamiršti, kad bazinė bet kurio automobilio sąranga turi tik pagrindines opcijas, o už „privalumus" reikia mokėti papildomai. Lyginant su baziniu modeliu, bandytasis „Expression" papildomai turėjo:

saugius reguliuojamus galvos atlošus, elektra valdomą užpakalinių durelių užrakinimą, priekinius rūko žibintus, valytuvus su intervalo reguliavimu ir lietaus davikliu, skaitymo lemputes vairuotojui ir keleiviui, elektra valdomus užpakalinius langus su impulsiniu jungikliu ir apsauga nuo pirštų prispaudimo, vairuotojo sėdynę su išlinkimo reguliavimu, centrinį porankį su dėtuve, užpakalines sėdynes, sulankstomas santykiu 1/3-2/3, radijo CD MP3 4x15W grotuvą su valdymu prie vairo, kėbulo spalvos išorines durelių rankenėles ir klimato kontrolę.

Visgi, išbandytas „Renault Megane" yra tipiškas serijinis vidutinio dydžio automobilis. Greičio ar pravažumo stebuklų iš jo tikėtis neverta, bet jis ir ne tam sukurtas. Jis puikiai tinka kasdieniam naudojimui: erdvus, ekonomiškas, dinamiškas ir turi visas funkcijas, kad tiek vairavimas, tiek važiavimas būtų malonus ir nevarginatų. Jeigu tokio tipo automobiliai sudarytų bent 50 proc. Lietuvos lengvųjų automobilių parko, eismo įvykių ir juose nukenčiančių žmonių mūsų krašte tikrai sumažėtų. Deja, panašu, kad tai - vis dar neįgyvendinama svajonė.

Tekstas V. Misevičiaus

Nuotraukos Kristės P., V. Misevičiaus

Autoreviu.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Šeimos elektromobilis: pasirinkimas nedidelis, tačiau kokybiškas

Naujų elektromobilių pasiūla sparčiai plečiasi, tačiau elektra varomos transporto priemonės besidairantiems žmonėms neretai tenka ieškoti kompromisų.

Nauji „Audi S3 Sportback“ ir „S3 Limousine“

Daugiau greičio, daugiau galios, daugiau važiavimo malonumo

Kokį automobilį rinktis: benzininį, dyzelinį ar hibridinį?

Kokio tipo varikliu varomo automobilio įsigijimas šiuo metu būtų ekonomiškai patraukliausias variantas.

Automobilių ekonomiškumas auga ne tik techninių duomenų lentelėse

Akivaizdu ir tai, jog nebeliko automobilių, neva turinčių neįtikėtinas 3 l / 100 km siekiančias sąnaudas.

Geriausi 2013 m. projektiniai modeliai

2013 m. baigėsi. Bet nelabai seniai, tad galima prisiminti

„Škoda Octavia“ - naujasis "Metų automobilis"

Pirmadienio vakarą sostinės „Litexpo" rūmuose ...

„Euro NCAP“ išbandė 11 naujų modelių saugumą

Europos organizacija „Euro NCAP" nelabai seniai

Automobiliui „Renault 6“ – 45 metai

2013 m. spalio mėn. sukako 45 metai nuo tos dienos, kai...

Trivietis elektromobilis „Nissan BladeGlider“

Išskirtinis pastarųjų metų automobilių parodų bruožas

Net patyrusiems patirties niekad nebūna per daug

Jau dvi savaitės kai vyksta Lietuvos „Metų automobilio 2014"

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: