Kuo gręsia pabėgimas iš įvykio vietos
Atnaujinta: 2020-03-09
  • BMW
  • Rimgaudas_Budrys1
  • Rimgaudas_Budrys
  • svajuncikas

Autoreviu.lt kartu su Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdyba tęsia bendrą projektą - „Pavojingiausios sankryžos". Nuolatiniai skaitytojai jau turėjo priprasti prie to, kad su Vilniaus aps. VPK Kelių policijos valdyba mes nagrinėjame platesnes problemas. Šiandien vėl bus išnagrinėta viena iš tokių - pasitraukimas iš eismo įvykio vietos. Apie ją esame rašę, tačiau ji daugialypė, aktuali, todėl dar kartą prisiminsime.

Panagrinėti atvejus, kai asmuo pasitraukia iš eismo įvykio vietos, autoreviu.lt padės Vilniaus aps. VPK Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas komisaras Egidijus Tučis.

Per pirmąjį šių metų pusmetį nepakluso reikalavimui sustabdyti transporto priemonę arba pasitraukė iš eismo įvykio vietos 159 vairuotojai. Deja, net tie vairuotojai, kurie iš eismo įvykio vietos pasitraukė ne norėdami nuslėpti avariją, o tiesiog nežinodami, gali būti nubausti visu griežtumu.

Kad taip neatsitiktų, savo skaitytojams primename, kad pagal dabar galiojančias Kelių eismo taisykles (toliau - KET) tam tikrais atvejais, įvykus eismo įvykiui, policijos galima nekviesti:

KET 232 p. „Jeigu eismo įvykio metu nežuvo ir nebuvo sužeistas žmogus, o su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai sutaria dėl eismo įvykio aplinkybių ir nekviečia policijos į eismo įvykio vietą, su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai privalo eismo įvykio deklaracijoje nubraižyti eismo įvykio schemą, aprašyti eismo įvykio aplinkybes ir duoti visiems su eismo įvykiu susijusiems eismo dalyviams pasirašyti. Jeigu nė vienas su eismo įvykiu susijęs eismo dalyvis neturi eismo įvykio deklaracijos, eismo įvykio aplinkybės gali būti aprašomos ir eismo įvykio schema nubraižoma ant švaraus popieriaus lapo, kuriame nurodomi su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai, transporto priemonės, eismo įvykio liudininkai, pateikiama informacija ir eismo įvykio aplinkybės patvirtinamos su eismo įvykiu susijusių eismo dalyvių parašais. Jeigu dėl eismo įvykio aplinkybių nesutariama, su eismo įvykiu susiję eismo dalyviai kviečia policiją į eismo įvykio vietą."

Policijos pareigūnus būtina kviesti, jeigu eismo įvykyje dalyvauja trys ir daugiau eismo priemonės, sužalojami žmonės arba nukenčia kažkieno turtas.

KET 234 p. „Jeigu dėl eismo įvykio padaryta tik turtinė žala ir nukentėjusio asmens eismo įvykio vietoje nėra, su eismo įvykiu susijęs eismo dalyvis privalo nedelsdamas pranešti apie eismo įvykį policijai." Šio Kelių eismo taisyklių punkto vairuotojai labai dažnai nesilaiko. Pasak E. Tučio, policiją būtina kviesti, jei automobilis atsitrenkė ir apgadino kelio atitvarą, stulpą ar partrenkė didesnį žvėrį - stirną, šerną ir pan. Retas kuris vairuotojas susimąsto, kad tiek atitvaras, tiek stulpas irgi yra kažkieno nuosavybė, už kurios apgadinimą taip pat reikia atsakyti. Žvėrys, dažniausia, nėra konkretaus asmens nuosavybė, tačiau jie priklauso tam tikriems medžioklės ūkiams, gyvena vienos ar kitos girininkijos prižiūrimoje teritorijoje. Ne vienam nuskambės kurioziškai, tačiau automobiliu taranavus, tarkim, kelio atitvarą ir vėliau nuvažiavus iš įvykio vietos nieko neinformavus konstatuojama, kad buvo įvykdytas administracinis pažeidimas. Jeigu atitvaro savininkas arba juos prižiūrinti įmonė kreipsis į policiją, bus užvesta byla ir pradėta eismo įvykio dalyvio paieška, o pasitraukimas bus kvalifikuojamas kaip pabėgimas iš eismo įvykio vietos. Taigi, jei jau taip atsitiko, būtina informuoti policiją arba skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešti apie įvykusį eismo įvykį. Jeigu automobilis techniškai tvarkingas, apdraustas, galimus nuostolius atlygins draudimas (jei yra savanoriškas draudimas), o vairuotojas išvengs rimtesnių problemų. Beje, pagal statistiką dažniausia iš įvykio vietos mėgina pasitraukti neblaivūs, teisės vairuoti transporto priemonę neturintys arba techniškai netvarkingą transporto priemonę vairuojantys asmenys, tad pasitraukus iš įvykio vietos kyla įtarimas, kad eismo įvykio kaltininkas priklauso vienai minėtų grupių. Jei nenorite tapti įtariamuoju, tapę eismo įvykio dalyviu būtinai informuokite policiją.

Iš eismo įvykio vietos pasitraukusio kaltininko laukia dideli nemalonumai, jeigu jis randamas: atsakomybė numatyta LR ATPK 130 straipsnio 1 dalyje ir 127 straipsnio 2 dalyje:

130 str. Nepaklusimas reikalavimui sustabdyti transporto priemonę arba pasitraukimas iš eismo įvykio vietos

1 d. Nepaklusimas uniformuoto policijos pareigūno teisėtam reikalavimui sustabdyti transporto priemonę, taip pat pasitraukimas iš eismo įvykio, su kuriuo vairuotojas yra susijęs, vietos pažeidžiant Kelių eismo taisykles - užtraukia baudą vairuotojams nuo trijų tūkstančių iki keturių tūkstančių litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų arba administracinį areštą nuo penkiolikos iki trisdešimties parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų, o asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, - baudą nuo keturių tūkstančių iki penkių tūkstančių litų su transporto priemonės konfiskavimu ar be konfiskavimo arba administracinį areštą nuo dvidešimties iki trisdešimties parų su transporto priemonės konfiskavimu ar be konfiskavimo."

127 str. Kelių eismo taisyklių pažeidimas, sukėlęs nežymų sveikatos sutrikdymą arba nulėmęs turto sugadinimą

2 d. Kelių eismo taisyklių pažeidimas, nulėmęs kitiems asmenims priklausančių transporto priemonių, krovinių, kelių, kelio ir kitų įrenginių arba kitokio turto sugadinimą (apgadinimą), - užtraukia baudą vairuotojams nuo vieno šimto iki dviejų šimtų litų arba teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo trijų iki šešių mėnesių, o asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, - baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų.

Taigi, net įvykus, atrodytų, nedideliam susidūrimui, kurio metu, tarkim, tik nežymiai buvo apgadintas kelio atitvaras ar stulpas, verčiau iškart informuokite policiją. Eismo įvykis bus užfiksuotas, o jums vėliau neteks aiškintis dėl pasitraukimo iš įvykio vietos.

Gero kelio.

Nuotraukos Andriaus Z., Svajunčiko, Rimgaudo Budrio

V. Misevičius

 

Autoreviu.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

7 patarimai, kaip keliuose jaustis saugiu už motociklo vairo

Lietuvoje už motociklo vairo dažniausiai sėda 40-44 metų didžiųjų miestų gyventojai

Kad važiavimas dviračiu netaptų kančia: dažniausios traumos ir kaip jų išvengti

Dažniausiai pasitaikančios lėtinės dviratininkų traumos

Taisyklės, kurias privalo žinoti kiekvienas dviratininkas

Dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai, keliuose turintys teises ir pareigas bei privalantys laikytis kelių eismo taisyklių

Ko nesuprantame vieni apie kitus kelyje?

Saugaus vairavimo tema nuolat linksniuojama ir ...

Nacionalinis kelių eismo taisyklių egzaminas

Prabėgusį penktadienį visoje Lietuvoje vyko ....

Apie pasikeitimus, suteikiant teisę vairuoti motociklus ir triračius

Žiema - laikotarpis, kai Lietuvos moto gyvenimas apmiršta...(papildyta)

„Geriausiojo vairuotojo“ titulo pernykštis nugalėtojas nebegins

Taigi, paskutinį rugsėjo sekmadienį sveikinsime

Geriausi vairuotojai sieks pakartoti pergales

Pernai geriausio Lietuvos vairuotojo titulą...

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: