„Voriukai“ – kas jie tokie?
Atnaujinta: 2020-03-09
  • Remonto-darbai__Medium_
  • Nuo-dviracio__Medium_
  • Iki-motociklo-
  • Uzsiemimuose__Medium_
  • Variklio-remontas__Medium_

Dažnai tėvams kyla klausimas - kaip priversti vaikus pasitraukti nuo kompiuterio ar televizoriaus? Ką daryti, kad jie „nenueitų blogais keliais". Viena išeičių - vaikų ir jaunimo būreliai. Deja, ypač šiais sunkiais laikais, būreliai daugeliui per didelė prabanga. Ieškant išeičių pavyks rasti, nes vaikų ir jaunimo laisvalaikiu rūpinasi net... baikeriai. Kai kam tai bus staigmena, bet tarptautinis motoklubas „Vorai MC" nuo 1999 metų organizuoja Jaunimo techninės kūrybos sekcijos (JTKS) „Voriukai" veiklą. Klubo prezidentas Oblius autoreviu.lt sakė, kad idėją apie tokį vaikų ir jaunimo užimtumo būdą jie brandino ilgokai ir, pagaliau, 1999 metais, padedami Vilniaus miesto savivaldybės, ją įgyvendino. Beje, savivaldybė iki šiol remia būrelio veiklą - motoklubas už tai labai dėkingas. JTKS veiklą finansuoja „Vorai MC" ir geranoriški privatūs rėmėjai. Atsiras manančių, kad tai - tuščias pinigų ir laiko švaistymas. Tikrai ne. Kiekvienas litas, investuotas į vaikų ir jaunimo užimtumą, su kaupu atsiperka, nes daugumą nusikaltimų jaunimas padaro būtent iš neturėjimo ko veikti.

JTKS negalėjo veikti be idėjinių vadovų. Tiesa, vadovai kartkartėmis keičiasi, bet nepaisant to, būrelis sėkmingai veikia. Ilgiausiai „Voriukams" vadovauja (8 metus) „Vorai MC" garbės narys ir būrelio siela Meistras.

Pašnekovas pasakojo, kad būrelis buvo sumanytas kaip alternatyva sėdėjimui prie kompiuterių ar betiksliam valkiojimuisi gatvėse. Baikeriai rūpinasi rizikos grupės paauglių laisvalaikio užimtumu, žalingų įpročių (ypač narkomanijos) prevencija, vaikų vasaros poilsiu, jaunimo pilietiškumo ugdymo, sveikos gyvensenos propagavimu ir t. t. Be to, būrelis iki š. m. rugsėjo buvo visiškai nemokamas - dabar tai ypač aktualu. Dėl sunkios ekonominės situacijos Vilniaus miesto savivaldybei nutraukus vaikų laisvalaikio užimtumo finansavimą, pradėtas rinkti simbolinis 40,- litų mokestis degalams. Klube nėra ypač griežtos tvarkos - jaunuoliai laisvai gali ir ateiti, ir, supratę, kad tai ne jų pašaukimas, pasitraukti. Svarbiausias reikalavimas norinčiam tapti „Voriuku" - jis turi būti nuo 8 iki 18 metų ir norėti vakarus leisti ne gatvėse, o garažuose remontuojant motociklus, važinėjantis ar paprasčiausiai iškylaujant gamtoje. Į JTKS priimamos ir mergaitės, kurios neretai pasirodo net geriau už kai kuriuos berniukus. Deja, bet sulaukusiems 18 metų „Voriukams" tenka „suaugti". Toliau priklausyti sekcijai jie nebegali, bet gali tapti „Vorų broliai MCC" nariais. Tai neprivaloma, tad, jei paauglys nusprendžia, kad baikeriu būti nenori, gali pasitraukti.

Pasak Obliaus, tokių, kurie pasitrauktų iš pačios sekcijos, nėra daug (10 proc.). Dažniau jaunuoliai pasitraukia sulaukę 18 metų, nes motoklubo nariui tenka prisiimti tam tikrus įsipareigojimus - ne visi to nori.

Kita vertus, nenuostabu, kad iš „Voriukų" nelabai kas nori trauktis. Juk jaunimas čia turi darbo, kuris vėliau daliai jų tampa gyvenimo būdu. Jie supažindinami su naujais ir gyvenimo mačiusiais motociklais, išmoksta juos remontuoti ir prižiūrėti. Išmoksta suteikti pirmąją medicinos pagalbą eismo įvykio atveju, mokomi Kelių eismo taisyklių. Vasarą stovyklose galima gyventi palapinėse, vyksta teorinės ir praktinės vairavimo ir einamojo remonto pratybos, sporto varžybos - futbolas, tinklinis, maudynės ežere, vakaronės prie laužo ir pan. Juk tai - ne vieno paauglio svajonė. Džiugu, kad „Vorai MC" pastangomis ji nesunkiai įgyvendinama.

Oblius pasidžiaugė, kad motoklubo iniciatyvą palaiko ir tėvai. Jie ne tik išleidžia vaikus į „Voriukus" ar finansiškai remia projektą. Jie dažnai lankosi pamokose, kartu su vaikais važiuoja į vasaros stovyklas, padeda motoklubo nariams jas įkurti ir prižiūrėti, kitaip prisideda prie JTKS veiklos.

Šiuo metu būreliai veikia Vilniuje, Gargžduose ir Naujojoje Akmenėje. Oblius apgailestavo, kad smarkiai plėstis neišeina, nes trūksta entuziastų. Jaunimą vis sunkiau atplėšti nuo virtualios erdvės, bet „Voriukai" dėl to savo veiklos nenutrauks. Gali būti, kad ši krizė privers ne tik tėvus, bet ir paauglius perkainuoti vertybes, ir tada ne vienas supras, kad tokiose sekcijose kaip, tarkim, „Voriukai", įgytos žinios vėliau gyvenime pravers labiau negu sugebėjimas maigyti klaviatūrą.

 

Beje, jeigu norite daugiau sužinoti apie JTKS „Voriukus" ir jų veiklą, galite kreiptis į Meistrą, tel. Nr. 865788537.

Autoreviu.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

7 patarimai, kaip keliuose jaustis saugiu už motociklo vairo

Lietuvoje už motociklo vairo dažniausiai sėda 40-44 metų didžiųjų miestų gyventojai

Kaip išsirinkti dviratį internetu?

Kaip išsirinkti ir kodėl yra patartina rinktis dviratį internetu. Patarimai bei gairės, kuriomis vadovaujantis taps lengviau išsirinkti sau tinkamiausią dviračio variantą.

Kaip išsirinkti dviratį?

Kokį dviratį pirkti, koks dviratis tinkamiausias Jūsų pomėgiui, pagal ką rinktis dviratį, svarbios dviračio dalys

Kad važiavimas dviračiu netaptų kančia: dažniausios traumos ir kaip jų išvengti

Dažniausiai pasitaikančios lėtinės dviratininkų traumos

Taisyklės, kurias privalo žinoti kiekvienas dviratininkas

Dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai, keliuose turintys teises ir pareigas bei privalantys laikytis kelių eismo taisyklių

Atviras laiškas – Dėl motociklų „modelinių metų“ žymėjimo motorinių transporto priemonių registracijos liudijimuose

Motociklų savininkams problemos kyla pirmą kartą Lietuvos Respublikoje registruojant ...

Speciali dviratininkų apranga – tarsi jų antra oda

Plintant dviračių kultūrai Lietuvoje kaip ant mielių auga ir...

Didžiausi ir skaudžiausi pavojai tyko vasarą

Tiek Vilniuje, tiek kituose šalies miestuose dviračių transporto priemonių pastebimai daugėja...

„Hyosung“ motoroleriai – madingas vasaros akcentas

Už lango, kad ir ne kalendorinė, bet jau vasara.

Naujienos ALT 2013 parodoje

Prabėgusį savaitgalį Vilniuje, „Litexpo" parodų centre šurmuliavo... (Papildyta)

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: