Motoklubo „Vorai MC“ istorija
Atnaujinta: 2020-03-09
  • DSC_0095__Medium_
  • Vorai_logo_lietuva
  • vorai_mc__11_
  • vorai_mc__15_
  • vorai_mc__1_
  • vorai_mc__2_
  • vorai_mc__3_
  • vorai_mc__4_
  • vorai_mc__9_
  • vorai_mc__10_
  • vorai_mc__13_
  • vorai_mc__17_
  • vorai_mc
  • vorai_mc__5_
  • vorai_mc__14_
  • vorai_mc__6_
  • vorai_mc__7_
  • vorai_mc__8_
  • vorai_mc__12_
  • vorai_mc__16_

Artėja oficialus baikerių sezono atidarymas, į gatves tuoj pasipils per žiemą garažuose motociklus laikę baikeriai. Yra Lietuvoje klubas, kurio nariai nuo motociklų nenulipa ištisus metus. Tai - „Vorai MC". Šiandien apie klubą autoreviu.lt skaitytojams pasakoja klubo prezidentas Oblius.

Klubo susikūrimo pradžia galima laikyti 1997-uosius, nes nuo 1995 m. važinėjanti ir besidominti motociklais Vilniaus Viršuliškių grupuotė pradėjo taisyti motociklus („Ural", „Dnepr", „K-750", „Jawa"), organizuotai važinėti į išvykas ir po miestą, o svarbiausia - nesijungdami prie jokio kito klubo, bet įkūrę būtent savo. Taip 1997-ųjų liepą buvo sukurtas klubo herbas ir pavadinimas. Nusprendėme klubo neregistruoti ir spalvų neprisisiūti, kol įsitikinsime, kad klubas pakankamai stiprus ir vertas vadintis klubu. Klubo pavadinimui pasirinktas žodis „vorai", nes voras daugeliu atveju yra saugotinas ir gerbtinas gyvis.

Klubo herbas

Mūsų klubo herbas - voras, susisukęs voratinklį motociklo rate. Motociklo ratas - tiesus ir lygus kelias; voras - laimės sutvėrimas (juk sakoma, kad jei užmuši - lis arba nelaimė atsitiks); kaukolė - ilgaamžiškumas; stilizuota svastika - šviesos ir ugnies ženklas; Lietuvos kariuomenės šalmas ant voro galvos - drausmės ir patriotiškumo simbolis. Jau 1997-aisias klube buvo visas dabartinis klubo branduolys, kuris beveik nepakito iki šių dienų.

Kadangi mūsų grupė neiširo, atlaikė visus išbandymus, prisijungė dar daugiau bendraminčių, nuspręsta pasigaminti ir prisisiūti klubo spalvas. Visas procesas ruošiant įstatus ir klubo spalvas kiek užtruko, tačiau 1998 m. paskutinį rugsėjo šeštadienį buvo įkurtas motociklininkų klubas „Vorai". Tuomet nešiotos spalvos neatitiko MC klubui keliamų reikalavimų, nes nebuvome MC klubas - antsiuvas buvo vientisas, klubo pavadinimas apačioje. Klubo įkūrimo proga Viršuliškėse buvo suorganizuota maža šventė „Mini bike tūsas 1998". Renginuke dalyvavo daug Vilniaus baikerių, trijų MC klubų nariai ir tie, su kuriais palaikėme santykius. Organizavome įvairias rungtis: sprintą, lėčiausią važiavimą, alaus gėrimą, virvės traukimą ir t. t. Renginio pabaigoje pristatėme naująsias spalvas.

Klubo garbės narys - Meistras

Sausio mėnesį, po keliolikos bandymų pagaliau pavyko įregistruoti klubą savivaldybėje. Nuo tada mes - visuomeninė organizacija motoklubas „Vorai". Į klubą įstojus dar keliems nariams, nuspręsta laikytis visų tarptautiniams klubams galiojančių taisyklių ir tapti „MC". Taisykles aiškinomės bendraudami su kitų klubų nariais, ieškojome aprašymo spaudoje, klubo vidaus taisykles sukūrėme patys. 1999 m. atidarytas pirmasis klubhauzas Viršuliškėse, dvylikaaukščio cokoliniame aukšte. Prisisiuvus atitinkamas spalvas iškilo konfliktas su visais kitais Vilniaus klubais, nes pagal tuometes Vilniaus taisykles naujas klubas privalėjo pereiti vienerių metų bandomąjį laikotarpį. Po dvi savaites trukusių derybų mūsų klubas sutiko pereiti bandomąjį laikotarpį ir tapti „MC". Taigi visus 1999 m. važinėjome su seno pavyzdžio spalvomis. 1999 m. buvo suorganizuotas „Baikerių turnyras 1999" Viršuliškėse, kuriame dalyvavo visi tuometiniai Vilniaus MC klubai. Šis renginys buvo skirtas Žalgirio mūšio metinėms paminėti. Vyko įvairios rungtys, sugalvota iki šių dienų išlikusi „Baikerių estafetė". Po rungčių, vykusių Ąžuolyno slėnyje, visi vykome prie ežero.

2000-uosius pasitikome Kovo 11-ąją suorganizuotu koncertu Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dešimtmečiui paminėti. Koncertas taip ir vadinosi - „Dešimtmetis". Mūsų koncerto „Tėvynei" devizas - Kovo 11-ąją švęsk linksmai, nes prieš 11 metų tai tebuvo sausų kalbų Seimo salėje sakymas. Nusprendėme švęsti kitaip. Sezono atidarymą pasitikome jau kaip MC, nors ir buvo klubų, nepatenkintų mūsų įsiliejimu į Vilniaus baikerių gyvenimą. Atsisveikindami su praeitimi sudeginome visas senas spalvas ir visam laikui pasilikome vieną kelią - „Vorai MC". Liepą organizuotas „Baikerių turnyras 2000" Viršuliškėse. Aplankyta daug renginių, įkurti: palaikymo klubas „Vorų broliai MCC" (pirmasis Lietuvoje „MCC" klubas), jaunimo techninės kūrybos sekcija (JTKS) „Voriukai" Vilniuje.

Aleksandras Makejevas - klubo draugas ir dažnas renginių dalyvis

2001-ieji prasidėjo kelione į Aukštadvarį motociklais (2001-01-15) ir filialų „Vorų broliai MCC" ir JTKS „Voriukai" įkūrimu. Aukštadvaryje šie padaliniai įkurti, nes čia buvo pakankamai bendraminčių, kurie norėjo prisijungti prie mūsų judėjimo. 2001 m. kovo 11-ąją buvo suorganizuotas kasmetinis koncertas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai. Rinkomės klube „Pepsi-Zet", kur koncertavo ir atlikėjai iš Norvegijos: „M-Eternal", „Borknagar". Liepos 13-15 dienomis surengta 3 parų šventė „Mototurnyras 2001", skirta Žalgirio mūšiui. Turnyras buvo toks pats kaip ir 1999 metais, tik jį nuspręsta organizuoti 3 paras, tikintis sulaukti daugiau svečių iš tolimesnių vietovių. Tai pasitvirtino, tad ir šiandien daugumas klubo organizuojamų renginių vyksta tris paras. 2001 m. organizuotą šventę aplankė daugiau kaip 500 motociklininkų iš Lietuvos, Švedijos, Danijos, Vokietijos ir kitur.

Naujieji metai buvo švenčiami Elektrėnuose, kur įkurta „Kaukolių brolija", kurią sudarė trys klubai - „Vorai MC", „Midnight ravens MC" ir "Strangers MC". Kovo 11-ąją organizuotas kasmetis tradicinis koncertas „Tėvynei 2002", kuriame dalyvavo „Skyforger" (LV), „Diktatūra" (LT), „Obtest" (LT) ir kt. Gegužės 25-ąją Druskininkuose įkurtas filialas „Vorų broliai MCC". Liepos 13-ąją suorganizuotas kasmetinis tradicinis „Baikerių turnyras 2002", jį organizavo „Kaukolių brolija". Po renginio brolija buvo išardyta kaip neturinti perspektyvos. Nuspręsta, kad „Vorai MC" daugiau niekada nepriklausys jokioms sąjungoms. Kai kurie nariai - pirmieji Lietuvoje - pradėjo nešioti „1 %" antsiuvą. 2002 metais, pabendravę su nariais iš didžiųjų pasaulio klubų, gavę jų pritarimą, išsiaiškinę visas taisykles ir sąvokas, nusprendėme, kad esame verti šio ženklo.

Spalio 5-ąją švenčiant klubo gimtadienį, įkurtas filialas „Vorų broliai MCC" Akmenėje, performuojant ir prijungiant motociklininkų klubą „Griausmas", o Druskininkuose atsirado pirmieji „Vorai MC" hangaroundai. Nauji metai buvo švenčiami Druskininkuose, įkurtas JTKS „Voriukai".

"Baikerių viduržiemis 2009" - svečiai iš Latvijos

2003 metai prasidėjo vasarį įkuriant jungtinį filialą „Vorų broliai MCC" Klaipėdoje, kurio nariai yra iš Klaipėdos, Vėžaičių ir Nidos. Organizuotas tradicinis patriotinis koncertas „Tėvynei 2003", kurį aplankė apie 700 svečių ir koncertavo Estijos grupė „Loits". Gegužę nuspręsta rengti kasmetinę visos Lietuvos padalinių šventę, trunkančią 3 dienas - „Vorų dienos", renginys uždaras. Liepos mėnesį vykęs „Baikerių turnyras 2003" organizuotas Zarasuose, jį aplankė keli tūkstančiai svečių.

2004 m. organizuoti 4 renginiai. Kovo 11-ąją koncerte „Tėvynei 2004" koncertavo grupės iš Lietuvos ir svečiai iš Latvijos „Sanctimony". Pirmą kartą klubo istorijoje organizuotas Lietuvos baikerių sezono atidarymas pirmąjį gegužės šeštadienį, kuriame iš viso dalyvavo apie 200 motociklininkų. Liepos 10 d. vyko tarptautinis „Baikerių turnyras 2004" Anykščiuose - dalyvavo svečiai iš Rusijos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos. Buvo aplankyti motociklininkų renginiai Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje. Po birželio mėnesį įvykusio incidento nutrauktas bendravimas su keliais Lietuvos motociklininkų klubais. Tai buvo paskata įkurti Lietuvos baikerių kongresą. „Vorai MC Vilnius" klubhauzas persikėlė iš Viršuliškių į legendinį „Bombiaką" Antakalnyje, Smėlio gatvėje.

Nuo klubhauzo pajuda "Ralio aplink Lietuvą 2009" dalyviai

Sausio 15- 6 d. Škilietų km., greta Aukštadvario organizuotas pirmasis „Baikerių viduržiemis 2005", skirtas Klaipėdos krašto sukilimo metinėms. Tai pirmas tokio pobūdžio renginys Lietuvos motociklininkų judėjimo istorijoje, kai vidurį žiemos suvažiuota motociklais, nakvota palapinėse. Mintis kilo sužinojus apie analogiškus renginius Europoje, tokius, kaip „Elefantentreffen". Klubo susirinkime pareikštas pasiūlymas tapo realiu renginiu. Džiugu, kad renginys pavyko puikiai. Patį pirmą kartą buvo 22 motociklai, to tikrai nesitikėjome.

Balandžio 9 d. Vilniuje „Vorai MC" prisidėjo organizuojant pirmąjį Lietuvos baikerių klubų kongresą. Birželio 24-26 d. organizuotas „Ralis aplink Lietuvą 2005" retro stiliaus motociklais, skirtas 1941 m. metų birželio 23-iosios sukilimui. Retro motociklai pasirinkti, nes šiuolaikiniais motociklais nėra ko organizuoti ar važiuoti - viską galima padaryti per vieną dieną. Su retro reikia ir išmanymo, ir kantrybės, ir pasikrapštyti - tai nuotykiai ir atrakcijos. Pirmąjame ralyje dalyvavo apie 15. Įveiktas maršrutas Vilnius-Druskininkai-Varniai-Vilnius. Liepos 15-17 d. Druskininkuose organizuotas kasmetis tradicinis tarptautinis „Mototurnyras 2005", skirtas Žalgirio mūšio metinėms. Turnyrą aplankė svečiai iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos ir Latvijos. Pirmąją rugpjūčio savaitę suorganizuota „Motomėgėjų stovykla 2005" vaikams. Akmenėje įkurta JTKS „Voriukai". Metų pabaigoje įsigytos patalpos klubhauzui Buivydiškėse.

"Baikerių viduržiemis 2009"

Sausio 14-15 d. Aukštadvaryje vyko tradiciniu ir tarptautiniu tapęs „Baikerių viduržiemis 2006". Į renginį atvyko maždaug 65 motociklai, dalyvavo svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos, Rusijos, Lenkijos, Prancūzijos. Pirmą kartą dalyvauta žiemos renginyje „Elefantentreffen 2006" Vokietijoje, kur du klubo nariai- Ciklopas ir Lenciūgas - važiavo motociklu „Ural". Koncerte „Tėvynei 2006" koncertavo grupės tik iš Lietuvos, o renginį aplankė rekordinis žiūrovų skaičius - apie 800.

Sausio 23-25 dienomis vyko „Ralis aplink Lietuvą 2006". „Vorai MC Lietuva" tapo Lietuvos baikerių kongreso tarybos nariais. Vasarą didieji Europos baikerių klubai pripažino „Vorai MC Lietuva" kaip „1 %" klubą. Liepos mėn. „Baikerių turnyras 2006" suorganizuotas Druskininkuose - jį aplankė didžioji dalis Lietuvos baikerių klubų. Rugpjūtį organizuota savaitę trukusi Motomėgėjų stovykla vaikams. Organizavome stovyklą 12 paauglių, ji truko savaitę. Klubas skyrė savo motociklus, priemones, įrankių, įrangą. Su paaugliais nuolat dirbo keli mūsų žmonės. Vyko teoriniai ir praktiniai darbai, važinėta po apylinkes. Vilkaviškio klubas „MAR'as" tapo „Vorų broliai MCC Vilkaviškis".

"Žiemos sezono atidarymas 2010"

Sausio 12-14 d. Aukštadvaryje vyko tarptautinis „Baikerių viduržiemis 2007", į jį suvažiavo apie 120 motociklų. Galutinai suformuoti padaliniai „Vorai MC Lietuva (Gargždai)", „Vorai MC Lietuva (Nomads)" ir „Vorai MC Lietuva (Kaišiadorys)". Atidarytas „Vorai MC Lietuva (Kaišiadorys)" klubhauzas netoli Kaišiadorių.

Birželio 22-24 d. vyko „Ralis aplink Lietuvą 2007". Vasarą klubas pradėjo organizuoti retro kroso varžybas - vyko I (Kačerginėje) ir II (Joniškyje) Lietuvos čempionato etapai. Kodėl organizuotos dar vienos retro motociklų varžybos? Jeigu yra poreikis - atsiranda ir pasiūla. Nutarėme, kad galime organizuoti ir sporto renginių, ne tik laisvalaikio. Pradžia buvo sunki. I etape startavo tik 3 ekipažai. Iš jų vienas nė nefinišavo. Viską rengėme ir populiarinome klubo lėšomis. Dabar viskas išsiplėtojo ir yra žymiai lengviau. Padaliniai pradėjo organizuoti atskirus renginius savo regionuose: „Vorai MC Lietuva (Nomads)" - pietų Lietuvos motociklininkų sezono atidarymą, „Vorai MC Lietuva (Kaišiadorys)" - žiemos motociklininkų sezono atidarymą ir kt. Liepos 14 d. „Baikerių turnyras 2007" vyko Gargžduose, surinktas rekordinis žiūrovų skaičius - daugiau kaip 3000.

Akimirka iš "Retro" čempionato etapo

Sausio 11-13 d. d. Stakliškėse vyko tarptautinis „Baikerių viduržiemis 2008", kuriame dalyvavo baikeriai iš Latvijos, Estijos, Švedijos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Airijos, Italijos, Kroatijos ir kt. Koncertavo švedų grupė „Hellbilly Boys".

Suformuotas „Vorai MC Nomads (International)" prospect padalinys, kurį sudaro vyrai iš Rusijos, Italijos, Švedijos ir JAV.

Retro krosui sunkiasvoriais sovietiniais motociklais sulaukus didžiulio susidomėjimo buvo organizuotas Lietuvos čempionatas, kuris buvo sudarytas iš dviejų etapų (Gargžduose ir Joniškyje). Pajūryje švęstas „Vorai MC Lietuva" 10 metų jubiliejus.

2009-ieji išsiskyrė renginių ir įvykių gausa. Sausio 9-11 d. „Baikerių viduržiemį 2009" aplankė baikeriai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos ir kt. Sausio-vasario mėnesiais aplankytas renginys „Snowdogs" Rusijoje, kur nuvažiuota 4 motociklais apie 5000 km. „Vorai MC Lietuva" nutraukė veiklą Lietuvos baikerių kongreso taryboje. Suorganizuotas jubiliejinis koncertas „Tėvynei - tūkstantmetis", skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinėms ir Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui. Renginyje dalyvavo kultinė švedų grupė „Manegarm", latviai „Skyforger", lietuviški kolektyvai „Diktatūra", „Obtest" ir „Thundertale".

Koncertas "Tėvynei" - švedai „Manegarm"

Kadangi retro kroso čempionatas sukėlė didžiulį retro mėgėjų susidomėjimą, klubas organizavo 4 etapus: Kėdainiuose, Kupiškyje, Gargžduose ir Joniškyje. „Ralio aplink Lietuvą 2009" maršrutas driekėsi iš Vilniaus per Druskininkus, Vilkaviškį, Raseinius, Jonavą ir Kaišiadoris. „Baikerių turnyras 2009" vyko netoli Klaipėdos esančioje „Žuvėdros" stovykloje. Šventė prasidėjo iškilmingu paradu Klaipėdos gatvėmis ir baigėsi tik po 3 parų. Renginyje dalyvavo švedai, vokiečiai, lenkai, rusai, latviai, estai.

Rugpjūčio mėnesį aktyviai prisidėjome organizuojant trijų Pabaltijo valstybių motociklininkų Baltijos kelio dvidešimtmečio renginį. Rugsėjo 3 d. klubas „Vorai MC Lietuva" nutraukė veiklą Lietuvos baikerių kongrese. Lapkričio 14 d. po daugelio metų pertraukos Vilniuje vėl organizuotas tatuiruočių festivalis „Vilnius tattoo convention 2009", organizavo mūsų klubas.

„Snake Oil" pasirodymas „Vilnius tattoo convention 2009"

Tai buvo išties grandiozinio dydžio renginys, pareikalavęs nemažai pastangų. Dalyvavo tatuiruočių ir auskarų vėrimo meistrai iš kelių valstybių, koncertavo „Knucklebone Oskar" iš Švedijos, pasirodė „Snake Oil" iš Suomijos.

2010 metai tik prasidėjo, tačiau nuveikta nemažai... Šiemet vykome į du žiemos renginius Vokietijoje. Pirmasis - „Augustusburg Winter party", organizuojamas jau 40-ąjį kartą. Klubo nariai iš Lietuvos ir Rusijos važiavo 6 ekipažais. Antrasis - „Elefantentreffen", kurį pasiekėme dviem motociklais.

„Baikerių viduržiemis 2010" vyko sausio 15-17 dienomis Kaniūkuose, Vilniaus r. Renginys nebuvo grandiozinis, bet dalyvavo svečių iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Baltarusijos, Norvegijos, Bulgarijos... Pradėjome organizuoti „Vasario 16-osios" koncertus Vilkaviškyje.

Šiemet koncertas „Tėvynei" vėl jubiliejinis, tad ir vadinosi „Dvidešimtmetis". Kadangi renginys organizuojamas jau 11-ą kartą, buvo pripažintas ilgiausiai Lietuvoje gyvuojančiu sunkiosios muzikos renginiu. Jame koncertavo grupės iš Lietuvos ir flamandai „Lion‘s Pride".

Koncertas "Tėvynei 2010" - flamandai „Lion‘s Pride"

Ir pabaigai dar keli klausimai:

Visi klubo renginiai patriotiniai. Kas tai - politika ar pasaulėžiūra?
„Nėra jokios politikos. Manome, kad būti savo šalies patriotu yra kiekvieno lietuvio pareiga."

Klubas kasmet organizuoja daugybę visuomenei atvirų renginių. Nesinori sėdėt ramiai?
„Jei nori sėdėti ramiai - gali nusipirkti virbalus ir mezgimo pradžiamokslį. Klubas tam ir yra klubas, kad vykdytų veiklą."

Kelionės žiemą vasarą - klubo moto - nė dienos be motociklo?
„Čia nėra jokios prievartos ar spaudimo. Jeigu nori važiuoti, tai ir važiuoji. Kaip gali priversti daryti kažką, jeigu pats nenori? Jokie spaudimai nepadės. Negi nenormalu, kad motociklininkų klubo nariai važiuoja motociklais?"

Kaip kilo idėja važinėti motociklais žiemą? Visuomenėje įsišaknijęs įsitikinimas, kad tai - vasaros transporto priemonė.
„Mintis važinėtis motociklais žiemą buvo nuo pat pradžių. Žiemomis važinėjame nuo tada, kai įsigijome motociklus - tik vieni daugiau, kiti mažiau..."

Klubo prezidentas Oblius

Klubas tarptautinis - kaip tai išėjo? Kaip užsienyje gyvenantys nusprendė jungtis prie jūsų?
„Nė nežinau. Taip jau susiklostė, kad bendraujame su tikrai labai daug motociklininkų, tad kai kurie iš jų pareiškė norą, perėjo bandomąjį laikotarpį ir tapo „Vorai MC Nomads" nariais ar kandidatais."


Nuotraukos iš „Vorai MC" klubo archyvo

Kalbėjosi V. Misevičius

Autoreviu.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

7 patarimai, kaip keliuose jaustis saugiu už motociklo vairo

Lietuvoje už motociklo vairo dažniausiai sėda 40-44 metų didžiųjų miestų gyventojai

Kaip išsirinkti dviratį internetu?

Kaip išsirinkti ir kodėl yra patartina rinktis dviratį internetu. Patarimai bei gairės, kuriomis vadovaujantis taps lengviau išsirinkti sau tinkamiausią dviračio variantą.

Kaip išsirinkti dviratį?

Kokį dviratį pirkti, koks dviratis tinkamiausias Jūsų pomėgiui, pagal ką rinktis dviratį, svarbios dviračio dalys

Kad važiavimas dviračiu netaptų kančia: dažniausios traumos ir kaip jų išvengti

Dažniausiai pasitaikančios lėtinės dviratininkų traumos

Taisyklės, kurias privalo žinoti kiekvienas dviratininkas

Dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai, keliuose turintys teises ir pareigas bei privalantys laikytis kelių eismo taisyklių

Atviras laiškas – Dėl motociklų „modelinių metų“ žymėjimo motorinių transporto priemonių registracijos liudijimuose

Motociklų savininkams problemos kyla pirmą kartą Lietuvos Respublikoje registruojant ...

Speciali dviratininkų apranga – tarsi jų antra oda

Plintant dviračių kultūrai Lietuvoje kaip ant mielių auga ir...

Didžiausi ir skaudžiausi pavojai tyko vasarą

Tiek Vilniuje, tiek kituose šalies miestuose dviračių transporto priemonių pastebimai daugėja...

„Hyosung“ motoroleriai – madingas vasaros akcentas

Už lango, kad ir ne kalendorinė, bet jau vasara.

Naujienos ALT 2013 parodoje

Prabėgusį savaitgalį Vilniuje, „Litexpo" parodų centre šurmuliavo... (Papildyta)

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: