„A“ kategorijos vairuotojo pažymėjimai
Atnaujinta: 2020-03-09
  • IMGP6864__Medium_

Benzino kainoms kasdien mušant naujus rekordus, vairavimo mokyklose pastebima nauja tendencija - daugėja žmonių, siekiančių gauti „A" kategorijos vairuotojo pažymėjimus.

Apie šias tendencijas autoreviu.lt paprašė papasakoti  UAB „Adpilis" vairavimo mokyklos darbuotojų:

1. Kiek padaugėjo norinčiųjų gauti „A" kategorijos vairuotojo pažymėjimą?

Atšilus orams daugėja norinčiųjų mokytis ir gauti A, A1 kategorijų vairuotojo pažymėjimus, kasmet jų tikrai nemažėja, gal atvirkščiai - daugėja.

2. Ar daugėja moterų?

Pastebime, kad tikrai moterų susidomėjimas motociklų vairavimu yra išaugęs. Gal ne vienodai, kaip vaikinų, gal ir ne per pusę, tačiau šis skaičius tikrai ženkliai auga.

3. Kokie reikalavimai keliami norintiesiems gauti A kategoriją?

Norint gauti A1 kategoriją reikia turėti 16 metų.

Norint gauti A kategoriją reikia turėti 18 metų.

Norint mokytis A kategoriją eksternu, reikia turėti 18 metų ir B kategorijos teises.

Visais trimis atvejais vairavimo mokykloje reikia baigti teoriją ir praktiką, arba mokantis eksternu tik praktiką.

4. Kuo skiriasi A, A1 ir t. t. kategorijos? Kuri kategorija populiariausia?

A1 kategorijos galima mokytis sulaukus 16 metų. Turint ją galima važinėti motociklais su apribojimais, t. y. variklio darbo tūris didesnis negu 50 cm3, bet ne didesnis negu 125 cm3 ir jų galia neviršija 11 kW.

A kategorijos galima mokytis sulaukus 18 metų. Turint ją galima važinėti motociklais su šonine priekaba arba be jos, motociklo galia turi neviršyti 25 kW.

Turint ne mažesnę negu 2 metų motociklų su žemesnėmis charakteristikomis vairavimo patirtį ar sulaukus 21 metų, motociklą galima vairuoti bet kokį ir be jokių apribojimų.

Pastebime, kad žymiai populiaresnė A kategorija.

5. Kokiu transportu mokomasi vairuoti?

Mokoma vairuoti trimis motociklais YAMAHA, vienas skirtas A1 kategorijai, kitas - A kategorijai su apribojimais, trečiasis - A kategorijai be jokių apribojimų.

6. Kaip atrodo A kategorijos egzaminas?

Teorijos egzaminas ne daug kuo skiriasi nuo kitų kategorijų teorijos egzaminų, tik laikant teoriją bus daugiau pateikta klausimų, susijusių su motociklais ir jų ypatumais.

Praktikos egzaminas laikomas aikštelėje ir mieste.

Aikštelėje: variklio paleidimas, pajudėjimas iš vietos ir važiavimo pradžia, pavarų perjungimas ir stabdymas. Važiavimas antra ar trečia pavara ne mažesniu kaip 30 km/val. greičiu ir sustojimas prie STOP linijos. Transporto priemonės vairavimas įvairiu greičiu. Posūkiai ribotame plote, apsisukimas. Vairavimas vingiais, aštuonetu, riboto pločio kelio atkarpa, kliūties aplenkimas važiuojant ne mažesniu kaip 50 km/val. greičiu. Vairavimas riboto pločio tiesia linija, U formos posūkiuose, sustojimas įkalnėje ir pajudėjimas. Tolygus ir avarinis stabdymas važiuojant ne mažesniu kaip 50 km/val. greičiu tinkamai naudojant priekinio ir galinio rato stabdžius.

Mieste: laikantysis egzaminą važiuoja motociklu, o „Regitros" darbuotojas - automobilyje, jie bendrauja per racijas. Maršrutą parenka kompiuteris.

7. Kiek laiko trunka mokymasis? Ar galima laikyti eksternu?

Mokantis A ir A1 kategorijas būtina mokytis 60 valandų teorijos ir 10 valandų praktinių važiavimų. Mokymosi trukmė apie 1,5 mėnesio.

Jeigu mokinamasi A kategorijos eksternu, tai priklauso mokytis tik 10 valandų praktinių važiavimų, o mokymosi trukmė priklauso nuo žmogaus, nes jis teoriją ruošiasi savarankiškai. Kuo greičiau išlaikomas egzaminas „Regitroje", tuo greičiau galima pradėti važinėti vairavimo mokykloje ir greičiau gaunamos motociklo teisės. Mūsų vairavimo mokykloje praktinius vairavimus galima atlikti per 4-5 dienas.

8. Ar galima su A kategorija vairuoti triračius motociklus?

Taip, galima. Prie motociklų taip pat priskiriamos triratės motorinės transporto priemonės, kurių masė be krovinio ne didesnė negu 400 kg.

9. Ar vyksta mokymai žiemą?

Praktiniai mokymai žiemą nevyksta, žiemą galima mokintis teoriją, ją išsilaikyti „Regitroje". Atėjus šiltiems ir geriems orams, pradėti mokytis važiuoti.

10. Ar vyksta mokymai lyjant lietui?

Taip, lyjant mokymai taip pat vyksta, nes norime žmogų paruošti važiuoti ne tik geru oru, bet ir sudėtingesnėmis sąlygomis. Lyjant mokoma vairuoti ypač atsargiai, pasirenkant saugų greitį.

11. Kur važiuoja instruktorius?

Kai mokinys išvažiuoja su motociklu į miestą, instruktorius važiuoja su mokomąja transporto priemone mokiniui iš paskos.

12. Ar mokomasis motociklas ir jo vairuotojas kaip nors specialiai pažymėti?

Taip mokomojo transporto priemonė, t. y. lengvasis automobilis, kurį vairuoja instruktorius, turi būti pažymėta visais tais pačiais skiriamaisiais ženklais kaip ir mokant B kategoriją. Mokinys, važiuojantis motociklu, turi vilkėti ryškią liemenę, ant kurios turi būti vairavimo mokyklos adresas ir telefonas, M ženklas, o ant nugaros užrašyta MOKINYS.

 

Už pagalbą rengiant straipsnį autoreviu.lt dėkoja UAB „Adpilis"

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

7 patarimai, kaip keliuose jaustis saugiu už motociklo vairo

Lietuvoje už motociklo vairo dažniausiai sėda 40-44 metų didžiųjų miestų gyventojai

Kaip išsirinkti dviratį internetu?

Kaip išsirinkti ir kodėl yra patartina rinktis dviratį internetu. Patarimai bei gairės, kuriomis vadovaujantis taps lengviau išsirinkti sau tinkamiausią dviračio variantą.

Kaip išsirinkti dviratį?

Kokį dviratį pirkti, koks dviratis tinkamiausias Jūsų pomėgiui, pagal ką rinktis dviratį, svarbios dviračio dalys

Kad važiavimas dviračiu netaptų kančia: dažniausios traumos ir kaip jų išvengti

Dažniausiai pasitaikančios lėtinės dviratininkų traumos

Taisyklės, kurias privalo žinoti kiekvienas dviratininkas

Dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai, keliuose turintys teises ir pareigas bei privalantys laikytis kelių eismo taisyklių

Atviras laiškas – Dėl motociklų „modelinių metų“ žymėjimo motorinių transporto priemonių registracijos liudijimuose

Motociklų savininkams problemos kyla pirmą kartą Lietuvos Respublikoje registruojant ...

Speciali dviratininkų apranga – tarsi jų antra oda

Plintant dviračių kultūrai Lietuvoje kaip ant mielių auga ir...

Didžiausi ir skaudžiausi pavojai tyko vasarą

Tiek Vilniuje, tiek kituose šalies miestuose dviračių transporto priemonių pastebimai daugėja...

„Hyosung“ motoroleriai – madingas vasaros akcentas

Už lango, kad ir ne kalendorinė, bet jau vasara.

Naujienos ALT 2013 parodoje

Prabėgusį savaitgalį Vilniuje, „Litexpo" parodų centre šurmuliavo... (Papildyta)

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: