Paslaptingos ir žavios „Vėjų Laumės“
Atnaujinta: 2020-03-09
  • IMGP6863
  • IMGP8683
  • IMGP8968
  • IMG_0703
  • IMGP811963

Kadaise retenybė buvo moteris, vairuojanti automobilį. Dabar retenybe tampa moteris, nevairuojanti automobilio. Šiandieninėms moterims vien automobilių pasidarė per maža ir jos nusprendė eiti dar toliau - persėsti ant motociklų. Įdomu tai, kad motociklus vairuoti nori tiek jaunos, dar tik pradedančios suaugusiųjų gyvenimą merginos, tiek ir jau subrendusios, turinčios šeimas ir vaikus. Ir jos ne tik vairuoja, bet ir buriasi į klubus, draugijas, susivienijimus. Kol kas tokių susivienijimų nedaug, tai dar naujiena, todėl šiandien autoreviu.lt svečiuojasi dar ne visiems pažįstamos, bet labai žavios ir draugiškos „Vėjų laumės".

Moteris ir motociklas, kas tai - mada? Poreikis? Noras kažką įrodyti vyrams arba sau?

Lapė. Man važinėti motociklu - gyvenimo būdas. Nuo vaikystės mėgau techniką, užsiiminėjau sportu, būdama 16 metų pirmą kartą išbandžiau motociklą „Jawa", bet tada nelabai patiko, nes buvau žemo ūgio. 17 metų griuvau stipriai, tad ilgokai negalvojau važinėti. Vieną dieną, draugų padedama, persilaužiau ir sėdau ant motociklo. Tai mano poreikis, kuris suteikia laisvę ir džiaugsmą. Niekam nieko nenoriu įrodyti, kokia esu, tokia esu.

Lisiona. Na, man tai niekada nebuvo mada. Tiesiog visad jutau ir jaučiu, kad tai mano. Mano pažintis su motociklais prasidėjo prieš 20 metų, už tai esu dėkinga broliui, buvo visko: ir traumų, ir avarijų, ir baimės, kad galiu likti invalidė. Bet visa tai nublanksta prieš tą norą pajusti svaigų jausmą, kurį sunku aprašyti ar nupasakoti, jį reikia pajusti. Poreikis jaustis laisvai, laimingai ir nieko neribojamai. Nemanau, kad moteris, vairuojanti motociklą, nori kažką įrodyt vyrams. Įrodyti sau? Taip, gal būt. Įrodyti sau, kad esi stipri, kad gali elgtis, kaip nori, gyventi, kaip nori ir džiaugtis gyvenimu, taip, kaip nori ir ne kitaip.

Liucija. Man motociklas - laisvalaikio praleidimo būdas ir didžiausia gyvenimo aistra. Nesivaikau madų ir nesistengiu kažko įrodyti nei vyrams , nei kažkam kitam. Važiuojant motociklu pirmiausia jaučiu pasitenkinimą, man malonus greičio ir laisvės pojūtis, todėl vien tik noras kažkam kažką įrodyti nebūtų pastūmėjęs įsigyti motociklą. Yra daug moterų, mėgstančių ir žaidžiančių krepšinį, yra moterys, kurios savo gyvenimą ir laisvalaikį sieja su motociklu. Todėl nemanau, kad moteris ir motociklas yra kažkas nesuderinamo.

Jei kas dar abejoja - moteris ir motociklas suderinama

Rasa. Manau, kad tai viena galimybių atitrūkti nuo kasdienybės ir buities. Galimybė praplėsti pažystamų ratą. Dažniausia žmonės nežino, kaip išnaudoti laisvalaikį arba jį išnaudoja ne visiškai taip, kaip norėtų, todėl tai galimybė praleisti laisvą laiką turiningai.

Inga. Moteris ir motociklas - gyvenimo būdas, kuris man tinka ir labai patinka. Jau neįsivaizduoju savęs be šio dviračio draugo. Nieko nebandau įrodyti ar paneigti. Drįstu sakyti, kad moteris ant motociklo gali būti ne tik puošmena- „Pupa", bet ir pati suvaldyti šį žvėrį. Ir tuo nieko neįrodinėju, yra kaip yra.

Asta. Man motociklas - hobis, manau, jei būčiau vyras, taip pat važinėčiau motociklu. Vaikystėje su tėvu mirkdavau garaže, kai jis tvarkydavo įvairią techniką, tarp kurios buvo ir motociklų. Vairuodama jaučiuosi laisva ir saulėje, ir vėjyje, ir lietuje. Tai neapsakomas jausmas. Kas nevažinėja motociklais, gali tik pritarti pasakojimams, o ne įsivaizduoti.

Viktorija. Moteris ir motociklas man taip pat natūralu, kaip moteris ir mašina. Manau, kad visuomenės mąstymo įpročiai ir stereotipai kartais trukdo kai kuriems žmonėms įgyvendinti savo svajones. Neturiu jokio noro nieko niekam įrodyti. Tiesiog darau tai, kas man patinka.

"Šeimyninė" nuotrauka

Diana. Tikrai ne noras kažkam kažką įrodyti ir ne mada. Poreikis, galbūt, bet tik jei, tarkim ligoniui galima duoti vaistų ir jis pasveiksta, tai šiuo atveju ši liga nepagydoma. Tai - visam gyvenimui. Man tai vaikystės svajonė. Net nežinau iš kur ir kodėl, bet motociklai(kaip ir automobiliai) mane domino nuo mažens. Anksčiau patiko juos matyt, vėliau išgirsdavau ir atsigręždavau į kiekvieną motociklo garsą... Nežinau, negaliu paaiškint šios aistros, bet tai yra manyje ir niekur nedings.

Renata. Moteris ir motociklas - ne mada, o pomėgis, kuris kartais tampa gyvenimo būdu. Iš čia atsiranda ir poreikis važiuoti motociklu. Ir nereikia nieko įrodyti nei vyrams, nei sau. Tiesiog patenkini savo norus ir poreikius. Aš jau neįsivaizduoju savęs be motociklo. Jis man leidžia patenkinti adrenalino poreikį, ištrūkti iš gyvenimo rutinos. Man tai malonumas ir poilsis viename.

Lariana. Moteris ir motociklas manau tikrai ne mada, tai labiau noras, gal kažkiek įrodymas sau, kad ne tik vyrai gali valdyti geležinį arklį tarp kojų.

Motociklas ir vaikai - kaip tai suderinama? Su kokiais sunkumais susiduriama?

Liucija. Kiek žinau, motociklo keleiviu negali būti vaikas, jaunesnis negu 12 metų Kadangi vaikų neturiu, su problemomis dėl vaikų ir motociklų nesusiduriu. Kalbant apie šeimą, manau, motociklai ir motinystė suderinama, nes motociklas kaip ir automobilis tikrai rūpintis vaikais netrukdo.

Inga. Vaikų neturiu. Bet manau, kad moteris ant motociklo ir vaikų klausimas nieko nesiskiria nuo vyro ir vaikų derinimo klausimo. Tik jei kas mamai nutiktų kelyje (neduok Dieve), vaikas liktų be mamos. Žinau tik vieną: jei kada pastosiu, tai kiek galima ilgiau norėčiau vairuoti motociklą. Todėl teks gimdyti vaiką žiemą.

Auganti pamaina

Rasa. Viską galima suderinti. Ir šeimą, ir laisvalaikį. Reikia tik polėkio ir noro.

Diana. Iš tiesų viską daugmaž galima suderint, jei labai nori... Aš savo svajonės įgyvendinimą atidėjau (paaukojau), kol vaikai buvo maži, todėl, kad jie - svarbiausia mano gyvenime. Dabar, po kelerių metų, pagaliau galiu atsiduoti hobiui ir, žinoma, kaskart derinu - vienas savaitgalis vaikams, kitas - hobiui ir panašiai. Išeitį tikrai galima rasti. Sunkumai įprasti - vaikams visada reikia mūsų dėmesio, o kadangi dirbdami ir taip mažai būname su vaikais, stengiuosi kiekvieną galimą laisvą minutę ar dieną skirti vaikams. Jei įmanoma, derinu abu dalykus vienu metu - motorenginyje dalyvauju su vaikais.

Renata. Mano 14 metų dukra labai mėgsta mano motociklą. Svajoja užaugusi vairuoti kaip aš, bet sportinį motociklą (britvą). Ji nori pasiekti geresnių vairavimo rezultatų. Ištrūkti iš namų pasivažinėti dėl dukros niekada problemų nekyla. Ji pati mane ragina važiuot, net kai aš to neplanuoju.

Kaip į moteris ant motociklo žiūri vairuotojai vyrai? Policija?

Lapė. Vyrai į moterį ant motociklo žiūri įvairiai. Vieni signalizuoja važiuodami, taip parodydami, kad jiems patinka. Kiti elgiasi nenormaliai - kerta, nepraleidžia. Ir apskritai, tuos vyrus suprasti sunku. Manau, jei žmogus gerbia save, jis gerbs ir kitą. Policininkai santūrus.

Lisiona. Vieni žiūri pasipiktinę, jų akyse galima perskaityt: „B..., jos dar su motociklais varo! Daugiau nieko nesugalvojo? Maža joms mašinų?" Kiti žavisi ir žiūri su šypsena, iš jų žvilgsnio supranti, kad jiems patinka tai, ką mato, jie palaiko. Tam, kad suprastum, ką vyrai iš tiesų mano, šį klausimą reikėtų užduoti jiems. Policininkus nedažnai susitinkam kely, bet žvelgia šypsodamiesi. Retai sustabdo, bent jau mane, bet sustabdę patikrina visus dokumentus nuo „a" iki „z", pabendrauja, pajuokauja ir paleidžia palinkėję gero kelio.

Liucija. Dauguma vairuotojų vyrų į moterį ant motociklo žiūri pagarbiai, žinoma, jeigu patys vairuoja motociklą. Vyrai, vairuojantys automobilius, reaguoja įvairiai. Žinoma, visi be išimties nustemba. Atsiranda ir tokių, kurie paprasčiausia nesupranta, kaip galima suderinti motociklo vairavimą ir moterį. Kiek teko susidurti su policija, jie reaguoja labai teigiamai ir kartais net nuolaidžiauja, o to, manau, tikrai negali tikėtis motociklininkai vyrai.

Ir kaip čia žiūrėsi nepalankiai...

Rasa. Žiūri dažniausia palankiai. Žavisi ir būna atlaidesni (čia apie policiją).

Inga. Vairuotojų vyrų būna įvairių. Todėl ir požiūris į moteris ant motociklo skirtingas. Žinau, kad mašinų vairuotojai vargu ar pastebi, kas sėdi ant motociklo. Sustojus sankryžoje, dažnas susižavi, palepina akis į mus žiūrėdamas. Didelio palankumo sulaukiam iš mašinas vairuojančių moterų. Reta kuri susilaiko neparodžiusi savo pritarimo.

Asta. Su policija dar neteko susidurti, o vairuotojai vyrai, manau, galvoja eilinį kartą, kad „boba prie vairo" arba stebisi, kad ir moteris sugeba vairuoti motociklą. Šiaip apklausos nedariau ir man neįdomu, ką vyrai galvoja, nes jų nuomonė manęs nesustabdys.

Diana. Su policija nesusidūriau, tik iš kitų žinau, kad atlaidesni jie merginoms. Na o vyrai įvairiai žiūri į vairuojančias moteris, o ką jau kalbėti apie motociklus vairuojančias moteris.

Renata. Vyrai dažniausia maloniai nustemba pamatę moterį prie motociklo vairo.

Norėčiau pasisakyt dėl sunkumų važinėti mūsų keliais. Jie atsiranda, kai tik išriedi į apgailėtinos būklės Lietuvos kelius. Kad saugiai nuvažiuotum iš taško A į tašką B, reikia vos ne mintinai žinoti kiekvieną duobę kelyje, kiekvieną šulinį, kiekvieną kelio dangos įtrūkimą arba išvažinėtas vėžes asfalte. O dar tie mūsų „labai atidūs automobilių vairuotojai", kurių kiekvieną judęsi reikia tiesiog nuspėt, numatyt. Tenka stebėti ir patį kelią su jo „privalumais" ir eismo dalyvius, kurie retai pasižiūri į savo transporto priemonės veidrodėlius arba tiesiog jausdamiesi patys svarbiausi kelyje, elgiasi įžūliai, užkirsdami kelią prieš pat važiuojantį motociklą. Taip jau yra pas mus Lietuvoj, kad važiavimo kultūros vairavimo kursuose neišmokstama. Kiek teko susidurti kelyje su policija, jie buvo geranoriškai nusiteikę mano, kaip motociklo vairuotojos, atžvilgiu. Kaip ir kitose srityse, pasitaiko visko.

Lariana. Na į moteris vyrai visą laiką žiūri kitaip, o dar, kai ji sėdi ant dviratės transporto priemonės... Važinėjantys motociklais vyrai į mus žiūri pagarbiai, o policija visąlaik žiūri atlaidžiau. Kartais sustabdo tik pažiūrėt, kokia transporto priemonė ir kas vairuoja.

Bus daugiau

Nuotraukos iš „Vėjų Laumių" archyvo

Kalbėjosi V. Misevičius

Autoreviu.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

7 patarimai, kaip keliuose jaustis saugiu už motociklo vairo

Lietuvoje už motociklo vairo dažniausiai sėda 40-44 metų didžiųjų miestų gyventojai

Kaip išsirinkti dviratį internetu?

Kaip išsirinkti ir kodėl yra patartina rinktis dviratį internetu. Patarimai bei gairės, kuriomis vadovaujantis taps lengviau išsirinkti sau tinkamiausią dviračio variantą.

Kaip išsirinkti dviratį?

Kokį dviratį pirkti, koks dviratis tinkamiausias Jūsų pomėgiui, pagal ką rinktis dviratį, svarbios dviračio dalys

Kad važiavimas dviračiu netaptų kančia: dažniausios traumos ir kaip jų išvengti

Dažniausiai pasitaikančios lėtinės dviratininkų traumos

Taisyklės, kurias privalo žinoti kiekvienas dviratininkas

Dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai, keliuose turintys teises ir pareigas bei privalantys laikytis kelių eismo taisyklių

Atviras laiškas – Dėl motociklų „modelinių metų“ žymėjimo motorinių transporto priemonių registracijos liudijimuose

Motociklų savininkams problemos kyla pirmą kartą Lietuvos Respublikoje registruojant ...

Speciali dviratininkų apranga – tarsi jų antra oda

Plintant dviračių kultūrai Lietuvoje kaip ant mielių auga ir...

Didžiausi ir skaudžiausi pavojai tyko vasarą

Tiek Vilniuje, tiek kituose šalies miestuose dviračių transporto priemonių pastebimai daugėja...

„Hyosung“ motoroleriai – madingas vasaros akcentas

Už lango, kad ir ne kalendorinė, bet jau vasara.

Naujienos ALT 2013 parodoje

Prabėgusį savaitgalį Vilniuje, „Litexpo" parodų centre šurmuliavo... (Papildyta)

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: