„Bobber“ ir „Chopper“
Atnaujinta: 2020-03-09
  • bobber
  • bobber3
  • bobber2
  • choper
  • choper1
  • kruizer
  • gejus

Vasara - tradicinis dviračių transporto priemonių metas, todėl autoreviu.lt stengiasi pateikti kaip galima daugiau informacijos apie dviračius, motorolerius ir motociklus. Džiugu, kad šią mūsų iniciatyvą palaiko skaitytojai. Šiandiena Jūsų dėmesiu pristatome senų autoreviu.lt bičiulių - motoklubo „Vorų broliai MCC" - nario Montės parengtą straipsnį.

Bobber istorija

Bobber motociklų stilius atsirado maždaug 1950 m., kai po Antrojo pasaulinio karo namo grįžę amerikiečių veteranai pradėjo modifikuoti savo motociklus ir daryti juos panašesnius į matytus Europoje.

Modifikuoti didelius ir sunkius amerikietiškus H-D ir Indėnus jie pradėjo nuimdami priekinius ir trumpindami užpakalinius sparnus. Vėliau - rimti pjaustymo darbai ir ne itin reikalingų detalių nuėmimas, paliekant tik tai, kas svarbu važiuojant, neliečiant rėmo ir važiuoklės gamyklinių konstrukcijų.

Pagrindinė idėja - pagaminti lengvą, greitą, manevringą ir ištvermingą gatvės motociklą. Bobberių savininkai neretai naudodavo dėvėtas detales, gautas iš draugų ar laužynų. Todėl jų motociklai ne visada turėjo atrodyti išvaizdžiai.

Taigi, jeigu bobberį reikėtų apibūdinti vienu žodžiu - tai būtų praktiškumas.

Skirtumas tarp bobberio ir čioperio

Neretai šie du stiliai painiojami dėl jų panašumo. Ryškiausias skirtumas - čioperių rėmas ir važiuoklė keičiami ir modifikuojami, o bobberiai, siekiant gero sukibimo ir patikimumo, kaip minėta, paliekami su originalais.

Taigi, visiems gerai žinomos ilgintos šakės, aukštas vairas ir suktas metalas yra čioperio stiliaus išraiška. Dar vienas šių dviejų motociklų skirtumas - neretai aiškus chromuotų detalių perteklius čioperiuose ir išskirtinis dažymas, naudojant perlamutrinius ryškius dažus ir spalvų kontūrus. Trumpai tariant, bobberiai buvo gaminami praktiškesni, o čioperiai atliko parodomąją funkciją, kūrėją kitų akyse palikdami kaip menininką ir auksinių rankų savininką, tikrai ne gatvės chuliganą.

Didelę įtaką čioperių savininkams padarė 1969 metais žolės apsirūkiusių hipių sukurtas legendinis filmas „Easy Rider", išpopuliarinęs Chopper stilių visoje Amerikoje ir dalyje Europos valstybių.

Skirtumas tarp čioperio ir kruizerio

Dėl velniai žino kokių priežasčių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, dideliems ir sunkiems kruizeriams suteikiamas Chopper pavadinimas, nors šie du motociklai, išskyrus du ratus ir variklį, neturi nieko bendro.

Neretai net ir modifikuoti kruizeriai nenusipelno būti vadinami čioperiais, nes dažniausia tokios modifikacijos baigiasi chromuotų dangtelių ir sidabrinių kaukolių bei veidrodėlių užsakymu iš katalogo, o tikrieji čioperiai būdavo kuriami rankomis, turint tik nedidelį kiekį instrumentų ir didelį kiekį idėjų. Nereikia net minėti pagrindinės idėjos - „nukapoti" motociklą, palikti jam tik tai, kas reikalingiausia, o ne pripirkti blizgių nesąmonių ir jomis apkarstyti savo brangų, švelniai važiuojantį, be abejonės galingą ir didelį, neduok Die ne senesnį nei 2003 metų japonišką inžinerinį stebuklą, sukurtą baltais chalatais apsirengusių ir į darbą „Toyota Prius" važinėjančių knygų žiurkių. Nesakau, kad tokie motociklai blogesni, tačiau jie tikrai nenusipelno būti vadinami čioperiais.


Tipiškas kruizeris su gėjų parado modifikacijomis

 

Straipsnio autorius Montė („Vorų Broliai MCC")

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

7 patarimai, kaip keliuose jaustis saugiu už motociklo vairo

Lietuvoje už motociklo vairo dažniausiai sėda 40-44 metų didžiųjų miestų gyventojai

Kaip išsirinkti dviratį internetu?

Kaip išsirinkti ir kodėl yra patartina rinktis dviratį internetu. Patarimai bei gairės, kuriomis vadovaujantis taps lengviau išsirinkti sau tinkamiausią dviračio variantą.

Kaip išsirinkti dviratį?

Kokį dviratį pirkti, koks dviratis tinkamiausias Jūsų pomėgiui, pagal ką rinktis dviratį, svarbios dviračio dalys

Kad važiavimas dviračiu netaptų kančia: dažniausios traumos ir kaip jų išvengti

Dažniausiai pasitaikančios lėtinės dviratininkų traumos

Taisyklės, kurias privalo žinoti kiekvienas dviratininkas

Dviratininkai yra lygiateisiai eismo dalyviai, keliuose turintys teises ir pareigas bei privalantys laikytis kelių eismo taisyklių

Atviras laiškas – Dėl motociklų „modelinių metų“ žymėjimo motorinių transporto priemonių registracijos liudijimuose

Motociklų savininkams problemos kyla pirmą kartą Lietuvos Respublikoje registruojant ...

Speciali dviratininkų apranga – tarsi jų antra oda

Plintant dviračių kultūrai Lietuvoje kaip ant mielių auga ir...

Didžiausi ir skaudžiausi pavojai tyko vasarą

Tiek Vilniuje, tiek kituose šalies miestuose dviračių transporto priemonių pastebimai daugėja...

„Hyosung“ motoroleriai – madingas vasaros akcentas

Už lango, kad ir ne kalendorinė, bet jau vasara.

Naujienos ALT 2013 parodoje

Prabėgusį savaitgalį Vilniuje, „Litexpo" parodų centre šurmuliavo... (Papildyta)

Prenumeruokite mūsų naujienlaiškį: